www.e-mistika.lv Šodien vārda dienu svin:
Kitija, Viesturs, Viestards
 
JAUNUMI
N-Latvija
Budisms
Kabala
Veselība
Rožkrustieši
Antroposofija
Brīvmūrniecība
Kristietība
Par mums
Arhīvs
* Bibliotēka
Domu nolasītājs




E-Mistērija
Lasītava
Takas un Celinieki
Latvijas Rožkrustiešu mājas lapa




Šokolāde17.01.2007

Šokolādes sastāvs un iedarbības veids
Dabiskā veidā šokolādē ir ķīmiskas vielas, kas izraisa centrālā nervu sistēmā kairinājumus, bezmiegu, vispārēju vai vietēju niezi, depresiju un bailes.

Tanīns (miecskābe) saistīts ar zināmiem gremošanas sistēmas slimību paveidiem. Visu veidu kakao vienā glāzē satur vairāk tanīna kā tiek caurmērā noteiktie 2 grami tējas. Bērniem, kuri slapina gultu, būs lielākas problēmas, ja viņi saņems kakao. Kofeīna saturs vienā glāzē var būt līdz 112 mg.

Līdzās šīm indīgajām vielām nepieciešams vairākas piedevas, lai nosegtu rūgtvielas: liels daudzums cukura, bez tam klāt vajadzīgas šokolādes eļļas, lai novērstu nepatīkami graudaino šokolādes konsistenci. Parasti pievieno pienu, krējumu vai eļļu. Katrs atbilstošs daudzums kavē gremošanas procesu un izraisa rūgšanu kuņģi.

Dabiskie piesārņotāji šokolādē
Kakao koks ir mazs glīts koks, kas aug pasaules tropiskajos reģionos. Kakao no kakao pupiņām tiek atdalīts ar karsēšanu un sadalīšanos. Pākstis nogriež no koka, zemnieka sētā sakrauj kaudzē un izraudzē, šis process ilgst trīs līdz astoņas dienas.

Šī procesa laikā cilvēki staigā pāri kaudzei; tur iemitinās insekti, grauzēji, mazi dzīvnieki un citas dzīvo organismu sugas, un šajā šokolādes pagatavošanas procesa pirmajā posmā rodas daudz dažādu piesārņojumu. Rūgšanas temperatūra ir tik augsta, ka veicina baktēriju un pelējuma sēņu attīstību.

Ir zināms, ka liels daudzums no aflatoksīniem, pelējuma sēnēs esoša, vēzi veicinoša viela, var rasties kakao. Pēc raudzēšanas sēklas tiek kaltētas saulē vai speciālās krāsnīs un kad ir gatavas, nosūtītas tālāk.

Pieļaujamo normu bojājumiem, ko šokolādē izraisījuši insekti, grauzēji un cita veida piesārņojums, pārraudzības iestādes (FDA) ir noteikušas šādi: Šokolādē un šokolādes sviestā, ko izmanto tādu produktu sagatavošanā kā šokolādes tāfelītes, ir pieļaujamas līdz 120 insektu daļas vai 2 spalvas no grauzējiem vienā 235ml glāzē. 4% kakao pupiņu, iespējams, ir insektu saindēti, saredzami vai cieti dzīvnieku izdalījumi nedrīkst pārsniegt 10 mg mārciņā. Kakao pulverī drīkst būt ne vairāk kā 75 insektu daļas 3 ēdamkarotēs pulvera. Daudzi cilvēki, kuri domā, ka viņiem ir alerģija pret šokolādi, īstenībā, ir jūtīgi pret dzīvnieku daļām šokolādē. Laimīgā kārtā šokolādes mīļotājiem ir kāds labs šokolādes aizstājējs: Tās nesatur metilksanīnus. Tam nav vajadzīgs cukurs, jo tās ir dabiski saldas. Un kas attiecas uz estētiku, rūgšana nav nepieciešama, lai iegūtu aromātu.


Loading

 

Kopējot ievietoto informāciju, lūgums pievienot linku uz www.e-mistika.lv