www.e-mistika.lv Šodien vārda dienu svin:
Liza, Līze, Elizabete, Betija
 
JAUNUMI
N-Latvija
Budisms
Kabala
Veselība
Rožkrustieši
Antroposofija
Brīvmūrniecība
Kristietība
Par mums
Arhīvs
* Bibliotēka
Domu nolasītājs




E-Mistērija
Lasītava
Takas un Celinieki
Latvijas Rožkrustiešu mājas lapa




Cukurs08.02.2016
Šī inde, ko ikdienā lieto gandrīz ikviens cilvēks, bojā ne tikai kaulus, bet arī izraisa vēzi un bojā arī citas tava ķermeņa daļas. Lasi par tā kaitīgumu vairāk šajā rakstā.

Statistika pierāda, ka amerikāņi dzer vairāk saldināto dzērienu kā jebkad agrāk. Tie ir 25% no visiem dzērieniem, kas iegādāti ASV. 2000. gadā tika pārdoti vairāk nekā 15 miljardi galonu – apmēram viena 355ml bundžiņa dienā katram vīrietim, sievietei un bērnam.

Lūk daži iemesli, kas jūs atturēs no dzēriena bundžiņas atvēršanas:

Liekais svars
Saldinātie dzērieni veicina liekā svara uzkrāšanos. Izdzerot vienu bundžiņu dienā, katru mēnesi uzkrājas vairāk nekā puskilograms liekā svara. Turklāt diētiskie dzērieni veicina svara pieaugumu tik pat lielā mērā, cik parastie, vai pat vairāk – varbūt izklausās aplami, bet cilvēki, kas izvēlas diētiskos dzērienus, patiesībā nezaudē svaru. Mākslīgie saldinātāji izraisa veselu virkni fizioloģisko un hormonālo reakciju, kas patiesībā liek pieņemties svarā.

Aknu bojājumi
Saldinātie dzērieni bojā aknas. Pārāk daudz tos dzerot palielinās aknu cirozes risks, ar ko sastopas hroniski alkoholiķi.

Zobu pūšana
Saldinātie dzērieni izšķīdina zobu emalju, kā arī divkāršo un pat trīskāršo zobu pūšanas biežumu. Dzērienu skābums ir kaitīgāks zobiem nekā cietais cukurs, kas atrodams konfektēs.

Nierakmeņi un hroniskas nieru slimības
Dažāda veida coca cola dzērieni plaši pazīstami ar to, ka tajos ir liels fosforskābes daudzums. Tas maina urīna sastāvu, kā rezultātā tiek veicināta nierakmeņu veidošanās. Izdzerot pat mazāk nekā trīs bundžiņas nedēļā, nierakmeņu veidošanās risks palielinās par 15%.

Diabēts
Jebkas, kas veicina svara pieaugumu, palielina arī diabēta attīstības risku. Dzerot saldinātos dzērienus, organismam ir grūtāk pārstrādāt cukuru. Vairāki zinātnieki uzskata, ka šādi varētu skaidrot 2. tipa diabēta slimnieku skaitu ASV, kas no 6.6 miljoniem 1980. gadā ir trīskāršojies līdz 20.8 miljoniem šodien.

Dedzinoša sajūta krūtīs un grēmas
Liels daudzums saldināto dzērienu ir iemesls dedzinošajai sajūtai krūtīs. Daudzi gāzētie dzērieni satur skābi, kā arī izdala daudz ogļskābās gāzes, kas var  izraisīt kuņģa izplešanos. Tas, savukārt tiek saistīts ar grēmām, jeb pastiprinātu kuņģa skābes izdalīšanos barības vadā.

Saldinātie dzērieni = trausli kauli = osteoporoze
Saldinātie dzērieni, kas satur fosforskābi, veicina osteoporozes attīstību. Tā ir slimība, kuras rezultātā kauli kļūst poraini un trausli. Šādi dzērieni palielina fosfātu līmeni asinīs, kā rezultātā tiek samazināts kalcija daudzums un kauli kļūst trausli.

Hipertonija, jeb augsts asinsspiediens
Ekspertiem ir pamats uzskatīt, ka pārāk bieža saldināto dzērienu lietošana veicina asinsspiediena paaugstināšanos. Nav svarīgi, vai tas ir parastais vai diētiskais dzēriens.

Sirds slimības
Tiem, kas bieži dzer saldinātos dzērienus, ir paaugstināts risks saslimt ar kādu no sirds slimībām. Pētījumos pierādīts, ka, izdzerot vienu saldo dzērienu dienā, palielinās metaboliskā sindroma attīstības risks – tas ir simptomu kopums, kurā iekļauti, piemēram, tā sauktais alus vēders,  paaugstināts asinsspiediens, paaugstināts cukura un triglicerīda līmenis asinīs, kā arī zems HDL, jeb “labā” holesterīna līmenis. Vismaz trīs no šiem simptomiem paaugstina risku saslimt ar diabētu vai sirds slimībām.

Apgrūtināta gremošana (kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumi)
Kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumi nozīmē pastiprinātu kuņģa sulas izdalīšanos, kas, savukārt, veicina dedzināšanas sajūtu kuņģī (jeb grēmas) un kuņģa gļotādas noārdīšanos. Lietojot saldinātos dzērienus, it īpaši tukšā dūšā, kuņģī mainās skābju un sārmu līdzsvars, kas rada ilgstoši skābu vidi. Rezultātā veidojas kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas iekaisums.


 
 

Šis veselības problēmu saraksts sniedz pietiekami daudz iemeslu, lai pilnībā atteiktos no saldināto dzērienu lietošanas. Tie ir vieni no sliktākajiem pārtikas produktiem, ko var uzņemt. Lai arī taukos ir par 250% vairāk kaloriju nekā cukurā, visvairāk kaloriju cilvēki uzņem tieši ar cukuru (no cukura kukurūzas) vai arī fruktozes sīrupa (HFCS).

Pēc ASV Lauksaimniecības departamenta aplēsēm, 2007. gadā katrs cilvēks vidēji patērēja 40 mārciņas fruktozes sīrupa, galvenokārt, lietojot saldinātos dzērienus. Diemžēl dzērienu sastāvā esošais fruktozes sīrups ir galvenais kaloriju avots ASV.

Pārtikas un dzērienu ražotāji sāka mainīt saharozi (galda cukuru) pret fruktozes sīrupu jau 1970, jo tam bija mazākas ražošanas izmaksas. Tas ir tikai par aptuveni 20% saldāks nekā galda cukurs, taču šīs pārmaiņas ievērojami mainīja amerikāņu ēšanas paradumus.

Labā ziņa, izlasot par visām iespējamajām veselības problēmām, ir tā, ka pārtraukt  lietot saldinātos dzērienus ir ļoti viegli. Kā jau redzam piemēros, veselības stāvoklis ievērojami uzlabotos, ja vienkārši izslēgtu šādus dzērienus no savas ēdienkartes.

Patiesībā, ieguvums būtu vēl lielāks nekā tad, ja pārtrauktu smēķēt. Šāds apgalvojums daudzos radījis neizpratni. Jautāsiet – kāpēc tam ticēt?

Tāpēc, ka saldinātie dzērieni paaugstina insulīna līmeni, kas, savukārt, vainojams teju katras hroniskas slimības attīstībā, un tās ir:

Vēzis,

Sirds slimības,

Diabēts,

Priekšlaicīga novecošana,

Artrīts,

Osteoporoze.

Turklāt, papildus jau iepriekš minētajām 10 veselības problēmām, ir vēl viena, par ko tik bieži nerunā – saldinātie dzērieni palielina vēža saslimšanas risku.

Saldināto dzērienu lietotājiem ir paaugstināts risks saslimt ar dažāda veida vēzi

Vairākos pētījumos vērsta uzmanība uz saistību starp cukuru un biežāku saslimstību ar vēzi. No tā izriet, ka, uzņemtā cukura daudzuma regulēšana var palēnināt audzēja attīstību.

Vienā no pētījumiem 10 veselīgiem cilvēkiem tika vērtēts glikozes līmenis asinīs un fagocītu indekss, kas nosaka imūnšūnu spēju iznīcināt tādus “iebrucējus”, kā, piemēram, vēzi.

Apēdot 100g ogļhidrātu no glikozes, saharozes, medus un apelsīnu sulas, ievērojami samazinājās neitrofilo leikocītu spēja “aprīt” nevēlamās baktērijas.

Daudzos pētījumos cukura uzņemšana tikusi saistīta ar dažādiem vēža paveidiem, piemēram:
Krūts vēzis – epidemioloģiskajā pētījumā, kas tika veikts 21 valstī, atklājās, ka cukura uzņemšana ir ievērojams riska faktors, kas paaugstina saslimstību ar krūts vēzi, it īpaši vecāka gada gājuma sievietēm.

Rīkles audzējs – tas ir grūti ārstējams, un lielākajā daļa gadījumu, kad šis audzējs attīstījies smagā formā un skar arī barības vadu, iznākums ir letāls.

Pētījumā atklāts, ka tiem, kas dzer saldinātos dzērienus, ir lielāks risks saslimt ar barības vada vēzi. 20 gadu laikā tika atklāta ciešas saistība starp saldo gāzēto dzērienu lietošanu un pieaugošo barības vada vēža slimnieku skaitu.

Resnās zarnas vēzis – Sievietēm, kas uzņem daudz glikozes, var palielināties risks saslimt ar resnās zarnas vēzi, turklāt pārtika ar visaugstāko glikozes līmeni trīs reizes palielina šo iespējamību. Zinātnieki atklājuši, ka glikēmiskais indekss (tas raksturo ogļhidrātu uzsūkšanas ātrumu), ogļhidrāti, šķiedrvielas, saharoze un fruktoze ietekmē resnās zarnas vēža attīstību.

Vai vēlaties ievērojami uzlabot veselību?
Tad aizvietojiet saldinātos dzērienus ar tīru ūdeni.

Normalizējot insulīna līmeni, var visefektīvāk uzlabot veselību un samazināt risku saslimt ar vēzi, nemaz nerunājot par citām iepriekš minētajām slimībām un simptomiem.

Par laimi, to pozitīvi ietekmē arī veselīgs uzturs un fiziskās aktivitātes.

Loading

 

Kopējot ievietoto informāciju, lūgums pievienot linku uz www.e-mistika.lv